Panteonul este un termen cu multiple semnificatii. Pe de-o parte termenul desemneaza un anumit tip de templu, consacrat zeitatilor in cultura antica greceasca si romana, iar pe de alta parte desemneaza ansamblul divinitatilor din aceste culturi mitologice.

Termenul de panteon are si o alta semnificatie si anume a unei constructii specifice ce adaposteste ramasitele pamantesti ale oamenilor ilustri sau pur si simplu este inchinata acestora. In unele tari panteonul ca si cladire indeplineste si functia bisericeasca.


In Grecia

Pe la 480 i.Hr. grecii obtineau o rasunatoare victorie asupra persilor, ceea ce i-a determinat sa construiasca un grandios templu in cinstea lui Zeus ca si semn de multumire si recunostinta. Astfel, in vestitul oras al Greciei Olympia, ia nastere panteonul sau templul lui Zeus, construit de un renumit arhitect al vremii pe nume Libon. Finalizarea construirii templului va avea loc in anul 457 i.Hr. si va adaposti imensa statuie a lui Zeus din fildes si aur, considerata una din cele sapte minuni ale lumii. Panteonul lui Zeus devine un impunator simbol al religiei grecesti la acea vreme, avand 6 coloane pe fatada principala si 13 coloane pe fatadele laterale. Conform istoricului Pausanias templul lui Zeus avea 67,12 m lungime, 27,68 m latime si 20,25 m inaltime. La exterior era acoperit cu placi de marmura si era imbogatit cu decoratiuni sculptate. Astazi au mai ramas doar ruinele maretului templu.

Tot in Grecia, deasupra Atenei, pe colina Acropole (in traducere "orasul de sus"), stau de veghe ruinele maretei civilizatii antice grecesti. Aici intalnim si cel mai mare templu, Parthenonul, ridicat in cinstea zeitei Atena din fonduri publice intre 447 i.Hr. si 432 i.Hr., in perioada marilor lucrari de reconstructie din timpul lui Pericle. Templul a fost construit din marmura in stil doric si ionic si imbogatit cu decoratiuni in relief de renumitul sculptor Fidias. Templul Athenei Parthenos era inconjurat de coloane, iar la interior adapostea minunata statuie din fildes si aur a zeitei. Parthenonul din Acropole este o capodopera de arhitectura antica greceasca, fiind exemplul unei iluzii de linii, caci, desi el pare perfect drept, structura nu contine unghiuri perfect drepte.


In Italia

La Roma intalnim de asemenea un panteon, un impresionant templu inchinat "tuturor zeilor", dupa cum reiese si din numele acestuia - pan theos. Panteonul din Roma a fost ridicat intre anii 27-25 i.Hr., de catre magistratul Marcus Agrippa cu scopul de a comemora victoria acestuia in lupta de la Actium, impotriva lui Antoniu si a Cleopatrei. Pana in secolul al XV-lea, panteonul a pastrat cu demnitate titlul de "cea mai mare constructie din beton aflata in intreaga lume", fiind o maiestrie a geniului ingineresc roman. Constructia templului a fost posibila ca urmare a doua mari inventii romane si anume: domul si betonul. Michelangelo insusi a studiat aceasta cladire inainte de a se apuca de lucrarile la domul Basilicii Sfantului Petru, aflata tot in Roma. Panteonul roman a fost transformat in locas de cult, intr-o biserica inchinata Fecioarei Maria si tuturor martirilor, unde se tin si astazi slujbele necesare vietii religioase. In acelasi timp panteonul roman este si loc de vesnica odihna pentru multi din marii oameni ai Italiei, printre acestia aflandu-se si renumitul artist Rafaelo.


In Franta

Panteonul francez este o cladire impresionanta aflata in Cartierul Latin al Parisului, construita de regele Louis al XV-lea intre 1758 si 1789 si dedicata initial Sf. Genoveva - protectoarea Parisului. Panteonul francez a fost proiectat sa semene cu cladirea Panteonului din Roma. In 1851, fizicianul francez Leon Foucault a demonstrat miscarea de rotatie a pamantului prin constructia Pendulului lui Foucault cu o lungime de 67 metri chiar sub domul central al panteonului. In prezent, cladirea combina functiile bisericesti cu cele ale unui loc faimos de veci, unde odihnesc cateva dintre personalitatile Frantei printre care si Alexandre Dumas, autorul romanului Cei trei muschetari.


In Romania

Undeva in inima vestitei statiuni montane Poiana Brasov intr-o frumoasa zi de primavara a anului 2009 termenul de panteon isi imbogateste semnificatiile prin construirea unui nou templu inchinat zeilor vacantei (Zeului Relaxare, Zeitei Odihna si Zeitei Voie Buna). Este Pensiunea Pantheon - casa ta, departe de casa !


Tarife de cazare

Oferta noastra pentru perioada
01.05.2022 - 01.07.2022

  • camera dubla standard - 350 lei/noapte
  • camera dubla superioara - 375 lei/noapte
  • cam. dbl. in regim single - 300 lei/noapte
  • pat suplimentar - 100 lei/noapte


Oferta noastra pentru perioada
01.07.2022 - 15.09.2022
  • camera dubla standard - 400 lei/noapte
  • camera dubla superioara - 425 lei/noapte
  • cam. dbl. in regim single - 350 lei/noapte
  • pat suplimentar - 100 lei/noapte

Nota: Pentru orice alte detalii, va rugam sa contactati receptia: 0722 311 037.

Ofertele includ:
* Micul dejun.
** TVA.

 WiFi GRATUIT, semnal puternic
Ofertele NU includ:
* Taxa de salvamont (2 lei/pers./zi).

* Copii in varsta de pana la 6 ani au gratuitate, daca dorm in patul parintilor.


Informatii contact

Pentru detalii si rezervari ne puteti contacta la:

Tel. fix: 0368-104020
Mobil: 0722-311037

Poiana Brasov, Str. Valea Lunga, nr. 2A. E-mail:pensiunea.pantheon@yahoo.com